sunnuntai 19. toukokuuta 2013

8. Viikko ja tekijänoikeudet + fanitus

No samaa vanhaa tämäkin viikko. Lea tosin ei ollut yhtenä päivänä koululla, mutta sekin meni ihan mukavasti. Tai tulihan sitä suoritettua ohjauksen näyttö. Arviointi keskustelu on tosin käymättä, mutta silti. Eli ohjeistin eskarit töpöttelemään nihin koristeisiin keskustoja, sabluunoiden avulla. Ja hienoja tuli :)

Triptyykkiä en ole ehtinyt edistää juurikaan, koska käytin perjantain kuvien googlettamiseen. On nimittäin yllättävän vaikeaa löytää kuvia joita saa vapaasti käyttää. Oli myös työn ja tuskan takana monesti löytää se tieto, saako kuvia käyttää vai ei.. Tämä siis sen takia, että kevätjuhlaan tulee kansain välisyys esitys. Pari oppilasta esittää olevansa mm. venäläisiä, ja käyvät lyhyen epilogin siinä ja taustalle tulee powerpointilla simppeli kuvasarja tukemaan.
Otetaan nyt esimerkiksi tämä blogger. En löytänyt kuvasääntöjä jossa kuvien kopioiminen suoraan kielletään, vaan se on jokaisen omalla vastuulla merkitä kuviin niiden käytön sallittavuus. Blogger ei ryhdy tekijänoikeusrikkomusten kohdalle osuessa toimenpiteisiin, vaan sinun on itse asia hoidettava (tai näin minä käsitin).
Toisekseen osa kuvista tuli tietysti erimaista, joissa tekijänoikeus säännöt ovat eriliset, eikä se ainakaan helpottanut. Huoh, sanon minä. Oli jokseenkin turhauttava projekti. Joten pieneksi vinkiksi lukijoille (ja kaikille muillekkin): Jos et halua, että nettiin lataamaasi kuvaa yms. kopioidaan ja levitetään, niin laita sinne kuvan reunaan © -merkki ja oma nikki tai nimi tai jotain. Helpottaa huomattavasti. Tai no, jokaisellahan on kuviinsa tekijän oikeus ilmankin, mutta kun netissä ei koskaan tiedä onko kuvia ok levittää vai ei.

Noh, siirrytään sitten vapaa-aikani puolelle. Viikko meni melko tavanomaisissa merkeissä. Euroviisuja kävin yhden kaverin luona katsomassa viimeyönä ja kun Suomi (kaikkia edellisiä euroviisuja miettien) yllättäen otti ja hävisi (loppujen lopuksi ihan hyvällä kappaleella) niin kävelimme ympäri aution Pihtiputaan (4-5 km lenkki). Ja pohdimme kuinka tämä paikka on tavallisestikkin autio, mutta neljän jälkeen yöllä se autio saa aivan uuden merkityksen. Mutta oli kaikenkaikkiaan varsin mukava yö.
Toinen jännä tällä viikolla oli V niinkuin Verikosto. Se tuli Avalta tässä joku päivä ja olen nyt kahtena päivänä katsonut sen läpi.. Ja tuijotellut omaa Guy Fawkes maskiani varsin idiootisti virnistellen.... Tänään kasasin youtubeen soittolistan aiheesta... Ja lisää on varmaan tulossa..

Näihin tunnelmiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti